Zákon vlhkého betónu, Mačací denník 4. augusta 2008

Mima monitoruje
Mimin strečing a zív
Mimin strečing a decentný zív
Jumbo monitoruje
Bim zatiaľ ignoruje monitoring
MD: Zákon vlhkého betónu

Je málo zákonov, ktoré mačky dodržiavajú. Vlastne, nedodržiavajú takmer žiadny, vrátane fyzikálnych. Ich nekonečné nočné naháňačky svedčia o tom, že v živote nepočuli o zákone zachovania energie. Šplhajú po stromoch i po nábytku tak, ako keby pre ne zákon zemskej príťažlivosti nikdy neplatil. Kvantová fyzika je im ukradnutá – častokrát vidíme jednu mačku vyskytovať sa na dvoch miestach naraz a naopak, sú známe prípady, keď bola sledovaná tá istá mačka na jednom mieste dvakrát. Podobne majú na háku (na chvoste) Schrödingera aj s jeho teóriou, takže nám zostáva len pozorovať, či sa tá vydutina pod kobercom pohne (vtedy je to mačka) alebo nie (vtedy je to topánka/miska na žrádlo/iný predmet, ktorý tam mačka v zápale hry zastrčila a zabudla).

Sú však dva zákony, ktoré mačky dodržiavajú priam úzkostlivo. Tým prvým je zákon na ochranu mačacej osobnosti (a jej morálnej a fyzickej integrity). Tým druhým je zákon vlhkého betónu.

Fakt ste o ňom ešte nikdy nepočuli? Nevravte! Nikdy ste nestavali? Neopravovali vám pred domom chodník? Neosádzali na neďalekej križovatke dopravnú značku? Už ste si spomenuli? Choďte a dívajte sa. Už spoznávate tú vzorku na povrchu stuhnutého betónu?

Jeden taký krivý trojuholník uprostred a pri ňom štyri kolieska. Nemusíte byť synom Lovca medveďov, aby tú stopu identifikovali. Je tam, lebo tak káže zákon. Ak sa niekde vyskytnú aspoň dva centimetre štvorcové vlhkého betónu, aj v prípade, že sa vo vzdialenosti 10 km nenachádza žiadna mačka, napriek tomu, že tam hliadkuje Alf s čezetou v každej končatine, skôr, než betón stuhne, nejakým spôsobom na ňom vznikne odtlačok mačacej labky.

Keď musíš, tak musíš, povie si mačka. Zariadi sa podľa jednoduchého algoritmu: IF vlhký betón, THEN otlač labku. Nemyslím si, že je jednoduché tento zákon dodržiavať, pretože nájsť vlhký betón nie je jednoduché koľkokrát aj pre skúsenú stavebnú firmu, ktorá vám robí rekonštrukciu na kľúč. Asi majú potvory chlpaté nejaké špeciálne čidlá alebo radary. Možno majú Vlhkobetónovú hliadku, ktorá zo striech budov a z korún stromov monitoruje okolie, či netreba operatívne zakročiť v prospech zákona. Zrejme pri tom aplikujú niekoľko ďalších primitívnych prealgoritmov typu: IF mobilný domiešavač OR vrčanie miešačky OR chlap v zacementovaných montérkach, THEN vlhký betón.

Neveríte? Môžete urobiť jednoduchý pokus. Budete naň potrebovať:

  1. Vrecko betónu (môže byť najmenšie balenie)
  2. Vodu podľa návodu na vrecku betónu
  3. Primerane veľkú nádobu na rozmiešanie
  4. Stavbársku lyžicu na rozmiešanie (frajeri môžu použiť aj miešací nástavec na vŕtačku)
  5. Plochu

(Upozornenie: Počas celej procedúry odporúčame nemrkať). Betón vysypeme z vrecka (1) do nádoby (3) a prilejeme vodu podľa návodu (2). V nádobe (3) rozmiešame suroviny stavbárskou lyžicou alebo tým frajerským ponorným mixérom (4), v kým nevznikne hladká šedá hmota. Poobzeráme sa, či na okolí nie je nejaká mačka. Potom hmotu rovnomerne nanesieme na vybranú plochu (5). Vystrieme sa a poobzeráme sa, či na okolí predsa len nie je nejaká mačka. Plochu stavbárskou lyžicou zarovnáme a uhladíme. Poobzeráme sa, či na okolí fakt nie je nejaká mačka a pre istotu veľmi hlasno zakričíme: „Kššššc!“

Mrkneme.

Pozrieme sa na našu betónovú plochu.

Skvie sa na nej prinajmenšom jeden čerstvý odtlačok mačacej labky. (Koniec pokusu)

Samozrejme, ani naše mačky nežijú mimo zákon. Keď brat cez víkend dokončoval nádhernú a komplikovanú hrubú stavbu záhradného altánku, ako posledné si zaumienil vybetónovať gril. Vymeriaval, vodovážil, babral sa so šalovaním, roxormi, výstuhami, rozmiešal si betónček ako tá najlepšia stracciatela, nalial, ubil, vyrovnal, uhladil, podložil kolíkmi, prikryl proti prípadnému dažďu a šiel na zaslúženú večeru.

Ráno ma zavolal: „Poď sa pozrieť.“

Opatrne som nakukla pod igelit. Musím uznať, že si dali záležať. Na čerstvo vybetónovanom grile sa skvel nádherný obrazec. Najhlbšie sa vryli Umine, má štyri kilo a jej úcta k zákonu predsa len čosi zaváži. Cez ne sa prepletala a vinula plytšia retiazka rozvážnych Miminých krokov a na samom vrchu sa jemne niesla roztopašná čipka Bimových stôp.

Keď som prekonala záchvat ospravedlňujúceho smiechu, pípla som niečo o tom, že sa to snáď bude dať ešte nejako uhladiť a že som ochotná nad tým betónom stáť, kým nezatuhne.

Nerozumela som tomu, čo povedal, ale radšej som sa pakovala preč. Cestou som stretla tie milé investigatívne osôbky. Ležali v medzi kvetmi a vylizovali si srsť medzi labkami. Škoda ich hrešiť, konali si len svoju povinnosť. A okrem toho, dávno na to zabudli a na nový gril si spomenú, len keď tam budú škvrčať marinované kuracie krídla.

Poznámka: Ďalšie dôkazy môžete nájsť napr. na stránke Picasa

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio