Rozhovor – Júlia Zlúkyová: Písanie mi pomáha zvládnuť situácie v reálnom svete,

dcera-vlkov-len-titulka

Mladučká slovenská autorka Júlia Zlúkyová je zatiaľ študentkou tretieho ročníka gymnázia, ale už má za sebou prvú knižku – fantasy román Dcéra vlkov. Rozhovor s touto šikovnou mladou dámou pripravila Alexandra Pavelková.


Júlia, nie na Slovensku je také časté, aby vo vašom veku ľudia písali knižky. Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa pustili do takejto veci?

Nuž, každý deň si v hlave vytvorím stovky príbehov. Väčšinou sú to len akési fragmenty, záblesky, spracovanie všetkých vnemov a situácií okolo mňa. Ale jeden nápad, jedno zrniečko príbehu sa mi neustále vracalo. Tak som ho uchopila a pracovala na ňom, formovala, dotvárala. A tak sa postupne rodili postavy, svet, ktorý ich obklopoval a príbeh, ktorý napredoval. Vložila som do nich kus každodenného života, moje myšlienky, pocity. Rástol spolu so mnou a za tie tri roky, čo mi trvalo príbeh napísať, sa vyvinul a dospel, rovnako ako ja.


Žáner fantasy ste si vybrali preto, lebo ho máte sama rada, alebo preto, že je to moderné, prípadne máte na to iný dôvod?

Vedela som, že fantasy nepatrí k najstarším žánrom, ale to nebol dôvod. Vybrala som si ho, preto, že som úplne nesúhlasila…


Toto je len úryvok článku. Celý rozhovor si môžete prečítať na Fandom.sk, kde vyšiel 20. 5. 2020


Foto: Archív Júlie Zlúkyovej


Stretnite sa s Alexandrou Pavelkovou aj na Facebooku.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio