Nočná jazda na Fenixcone 2012,

Nočná jazda na Fénixcone 2012

Tak ako aj po iné roky, aj na tohoročnom Fénixcone, ktorý s bude konať 7. – 9. 12. 2012 v hoteli Slovan v Brne, bude priestor na prednášku spojenú s filmovým pásmom – tentokrát na tému uži si noc, akoby bola tvoja posledná.

Update 22. 11. 2012. Filmový materiál je spracovaný a prednáška pripravená. Zatiaľ je k dispozícii krátka anotácia.


Anotácia

Pre filmárov bola noc a veci s ňou súvisiace odjakživa orieškom, výzvou i vítanou témou. Nie je jednoduché dôveryhodne natočiť nočnú scénu tak, aby bolo aj niečo vidieť. Divák ťažko uverí vydesenej herečke, ktorá bosá, v nočnej košieľke so sviečkou v ruke cupitá v ústrety svojim posledným minútam, ak je scéna nasvietená ako javisko na Superstar. Na druhej strane nočné scény dávajú tvorcovi priestor pohrať so svetlom, kamerou, zvukom, a tak umocniť divácky zážitok.

Fenomén noci ponúka aj ďalšie aspekty, ktoré sú pre ich odraz vo filmovom umení ako stvorené: noc – čas pretvárky a klamu, čas, v ktorom sa prebúdzajú temné chúťky a temné sily. Na povrch vyliezajú vášne a spod postele bubáky. Čas hriechu a čas lásky. A noc vo filmovom umení hlavne pripomína, že nie všetkým je súdené dožiť sa rána.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio