Najlepší filmoví šamani,

Matrix 01

Parcon a Fénixcon 2013 sa bude konať tradične v hoteli Slovan v Brne v dňoch 6. – 8. 12. 2013. V rámci programu bude uvedená moja prednáška spojená s ukážkami filmov.


Anotácia

V roku 1915 vraj Charles Chaplin povedal, že „Kino je len poblúznenie. Zakonzervovaná dráma. To, čo diváci skutočne chcú, sú herci z mäsa a kostí na javisku!“ Nasledujúcich sto rokov dokázalo, ako sa Chaplin mýlil.

Filmový priemysel zrodil mnohých géniov, vrátane Chaplina samého. Za ten čas vzniklo mnoho filmov, ktoré pretvorili či ovplyvnili pohľad človeka na umenie, život, vesmír a vôbec. Ich tvorcovia s nevšednými nápadmi a postupmi kládli oporné body, ktoré svetovú kinematografiu posunuli o ďalší kúsok dopredu. A predsa, z času na čas, dochádza ku krízam. Divák a filmár má pocit, že všetko už bolo vymyslené, zobrazené, predvedené a niet už spôsobu ako prísť s niečím novým. No aj tu sa zakaždým nájde šaman, ktorý dokáže zo starých kostí a prachu zostaviť krásnu a životaschopnú vec, nadýchnuť sa aj vo vzduchoprázdne, respektíve z hovna upliesť bič. Nuž, všetci sa občas mýlime, ale často to stojí za to.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio