Cesta do krajiny Oz a čarodejníci druhej kategórie,

Voľakedy to mali kúzelníci ťažké. Dnes v kúzla nik neverí, naopak – automaticky sa predpokladá, že za všetkými čárami-márami je šikovný trik a divák hodnotí práve šikovnosť a šou, ktorú okolo nej vie kúzelník vyčarovať. Prípadne peknú asistentku.

Ale kedysi nie. V dávnejších časoch musel eskamotér obecenstvo presvedčiť, že naozaj dokáže hýbať predmetmi, pričarovať a odčarovať holuby, kvety a krásne devy. Ak sa mu to nepodarilo alebo ak mu obecenstvo prišlo na trik, dočkal sa namiesto peniažkov zhnitej zeleniny na vizáži.

Cirkusový kúzelník Oscar So Strašne Dlhým Menom, ktorého každý volá proste Oz, patrí medzi tých najšikovnejších, hoci povolanie mu veľmi nevynáša. Je neodolateľný, výrečný a s trikmi to vie. Ale prinavrátiť zdravie chorému dievčatku nedokáže, a tak sa vďaky obecenstva nedočká. Navyše má ešte jednu vlastnosť, ktorá mu kazí renomé. Nuž, James Franco v Spidermanovi nedával pozor a pravidlo, že s veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť, mu šlo jedným uchom dnu, druhým von. Vlastne jeho novšej postave s ľahkovážnym prístupom k záväzkom a ženám.

Bolo len otázkou času, kedy sa tento Očarujúci Zabávač (OZ) zapletie do problémov, z ktorých nebude iného úniku, než nasadnúť na prvý balón a uletieť. Jedna smola na druhú – vo vzduchu sa balón dostane do hurikánu. Ten ho o nejaký čas vyvrhne v zázračnej zemi nazvanej – čuduj sa svete, Oz. Just tam, kde podľa starého proroctva očakávajú skutočného mocného čarodejníka menom Oz, ktorý im spadne z neba a ktorý má zachrániť krajinu pred záhubou spôsobenou Zlou čarodejnicou.

Oscara teda švaclo na planétu Pandora, ktorú obývajú krásne čarodejnice, porcelánové bábiky a strašne veľa hobitov rôznych klanových zoskupení a užitočných remesiel. Privítania sa mu dostane skvelého – rovno z rúk a iných orgánov pôvabnej Teodory (Mila Kunisová s nesmierne veľkými očami), takže kým dôjdu do Smaragdového mesta, Oscar má takpovediac tesne pred svadbou. A potom sa veci zvrtnú.

Klasická americká trojaktovka o náprave jedného hajzlíka a jemu priľahlého sveta tentokrát asi v duši diváka na dlho nezarezonuje. V prvom rade sa nedá rozhodnúť, na aké publikum bol film cielený – malé deti obľubujúce pestrofarebné nafúkance nebude zaujímať ľúbostný mnohouholník, pre dospelého diváka je film zasa akomak infantilný. Jediné, čo ako-tak chytí za srdce, je porcelánová bábika, uveriteľné decko, roztopašné i citlivé zároveň, ktoré k Oskarovi ako svojmu záchrancovi prirodzene priľne. A veľkolepá pocta Edisonovi, ktorá má viac edukatívny ako emocionálny charakter. Najväčší háčik však predstavujú zahodené šance – v tej chvíli, ako sa Teodora Dobrotivá a jej sľubne nepochopený vzťah k Oskarovi pretvorili, film stratil grády a prestali ste mať dôvod držať niekomu palce. Zlé čarodejnice a ich stratégie sú hlúpe až smiešne, niežeby to bolo na strane dobrej čarodejnice lepšie. Geniálna Rachel Weiszová sa bolestne snažila vydolovať z úlohy rozporupnej ježibaby, čo sa len dalo, ale jej herectvu bolo dopriate primálo priestoru. A všetkému dá korunu happyend bez vyriešenia istých vecí, ktoré divák očakáva od samého začiatku.

Raimimu sa tak podarilo spracovať klasický námet do dielka, ktoré sa asi bude páčiť len milovníkom lentiliek – veď viete, takých tých malých vecí s farebnou a presladenou polevou a takým tým hnedým uprostred. Možno pokračovanie bude lepšie.


Cesta do krajiny Oz
Originálny názov: Oz: The Great and Powerful
Réžia: Sam Raimi
Hrajú: James Franco, Mila Kunisová, Rachel Weiszová, Michelle Williamsová a i.
Výroba: USA, 2013, 125 min
Hodnotenie: 50 %


Vyšlo na: Fandom SK 29. marca 2013

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio