Captain America: Zimný vojak,

Táto vyše dvojhodinová časť S.H.I.E.L.D. mi pripadá akomak hlučná. Áno, S.H.I.E.L.D. To je ten seriál, ktorého kvalita podľa ortodoxných komiksofilov závisí od počtu superhrdinov, ktorí sa v ňom objavia. Takže podľa tohto kritéria zatiaľ nie je nijako úžasná.

Nie som ortodoxný komiksofil. Neodfajkávam si všetkých „-manov“, „-eyeov“ a „-hawkov“, lebo film ani seriál nemá byť defilé hrdinov z daného univerza. Komiks mám rada, ale úprimne priznávam, že rozpohybované obrázky mám oveľa radšej. Viac než povinná účasť všetkých postáv u mňa zaváži dobrý scenár, kamera, kasting, pár ľudí, čo tomu všetkému rozumejú, jeden, ktorý tomu šéfuje, no a trocha tých peňazí. Ak je film či seriál urobený funkčne, pútavo a pekne, poteší oko, zohreje srdce a zdvihne adrenalín. A privedie k zamysleniu.

Kapitán Amerika má všetky predpoklady na to, aby bol presne takýmto filmom. Peniaze sú, fachmani sa našli, a aj výber hercov je sympatický. A ten námet… Charizmatický hrdina, snáď jediný čestný a poctivý muž vtedy i teraz, z akého by sme si mali brať príklad. Nuž, neberieme, lebo nie vždy sa dá, tak aspoň obdivujeme a držíme palce, veď on je hrdina, a čo už my.

Takému človeku sa nežilo ľahko pred 70 rokmi, a nežije sa mu ani v súčasnosti. Ale Cap sa nesťažuje. Učí sa, snaží sa vyrovnať s novými skutočnosťami, a priložiť ruku k dielu tam, kde treba. Trochu prázdna pociťuje na miestach, ktoré predtým zapĺňala energická brunetka a celoživotný kamarát. Našťastie sa v novom svete Cap musí príliš rýchlo obracať, aby mal na zbytočnú nostalgiu čas.

Čo to má spoločné so SHIELDom? Všetko. Steve si ani neprdne bez toho, aby sa o tom okamžite nedozvedelo stádo agentov, bleskovo nezanalyzovalo situáciu a výsledky neposlalo vyššie. Najvyššie. Aj tak sa dá žiť, ak ste poctivý a nemáte čo skrývať, ale len do chvíle, kým sa v systéme čosi neposerie. Šéfovi SHIELDu urobia „bo“, ba horšie, a navonok dokonalá štruktúra sa začne rozpadať. „Nikomu never,“ povie Fury Kapitánovi tesne predtým, ako udalosti naberú spád, a možno ani sám nevie, akú má pravdu. Na Capovom dosiaľ čistom štíte teraz svieti pomyslený terč zradcu a vinníka. Vypukne horúčkovitá poľovačka, kde sa neľutujú vynaložené prostriedky ani zlámané končatiny. Nik sa nezamýšľa nad motívmi, dôkazmi, všetci sú ako zhypnotizovaní jediným cieľom: Dostať Kapitána Ameriku. Jediný človek, na ktorého sa snáď môže Steve s dôverou obrátiť, je cynická chladnokrvná Čierna Vdova. A jeden nenápadný chlapík z ulice…

Je pôvabné, že úlohu jedného z hlavných dejateľov príbehu si zahral Robert Redford, ten istý, ktorý pred takmer 40 rokmi zahviezdil vo filme Tri dni Kondora – v roli takmer totožnej s Rogersovou, vo filme s takmer rovnakou zápletkou. Nevinný Steve uteká pred vlastnou organizáciou; na úteku odhaľuje sprisahanie v sprisahaní, ktoré má oveľa hlbšie korene a oveľa širší dosah, ako by si kto mohol predstaviť. Je na neuverenie, že také čosi mohlo vyklíčiť rovno pod nosom nainformovanejšej firmy Ameriky. Ale pochybovať nemáte kedy, lebo Kapitánovi prihára. S bývalými kolegami zo SHIELDu si relatívne ľahko poradí, ale keď na scénu nastúpi záhadný Zimný vojak, otrasie to aj jeho povestnou telesnou a duševnou odolnosťou. Zimný vojak je totiž muž bez citu a svedomia, viac robot než človek, ktorý má jediný cieľ: Zlikvidovať svoj cieľ, pretože ten stojí v ceste omnoho veľkolepejším cieľom. A čo proti takému zmôže jeden statočný kapitán?

Captain America: Zimný vojak (pod takýmto hybridným blivajzom sa uvádza v slovenských kinách) je veľmi funkčný akčný film, oproti ktorému Prvý Avenger s jeho osobnou traumou a hľadaním samého seba vyznieva až komorne. V Zimnom vojakovi sa Steve Rogers očividne našiel, a úprimne povedané, keby to bol iný, nie taký starosvetsky poctivý muž, dávno by do toho všivavého bordelu kopol. V takmer permanentnej šnúre naháňačiek, strieľačiek, fullkontaktných bitiek a rozšafne poňatých výbuchov všetkého, čo vybuchnúť môže, divák až pozabudne, že popri fyzickej sile a zdraví pred sedemdesiatimi rokmi Stevovi Rogersovi zvýšili aj intelekt a empatiu. Len toho randálu keby bolo menej, najmä nekonečný final fight by nebolo odveci akomak prestrihať, ale to je len povzdych človeka, ktorého jeden diel Transformers naplní asi tak, ako týždenná brigáda v kovošrote.

V „jednotke“ uhladený Chris Evans v dupačkách tu v „dvojke“ pôsobí civilnejšie a zároveň omnoho uveriteľnejšie. Choreografia osobných súbojov je brutálne účelná, ako je teraz zvykom, a je očividné, že Chris dal do úlohy dušu, telo a možno aj kus zdravia. Oproti nemu, respektíve pri ňom, stojí drobná Scarlett Johanssonová, ktorá sa nikdy netvárila, že je najkrajšia, a najštíhlejšia a najpríťažlivejšia na svete. Výsledkom je nesmierna prirodzenosť, s akou podchytila svoju komplikovanú postavu; životom zomletá babenka bez ilúzií, bojová mašina, ktorá však na dne srdca skrýva značnú dávku ušľachtilosti. A navyše je aj šťabajzňa krv a mlieko. Malého veľa nebýva. No a Zimný vojak? Sprvu záhadná, neskôr tragická postava, o ktorej veríme, ešte budeme počuť (a rozrastajúce sa stádo fanyniek hlavne vidieť). Svoj part tu vecne odohral aj kopec ďalších postáv, ktoré trochu navýšili minutáž filmu, ale nijako významne neprispeli k vývoju deja (iba čo niektoré z nich potešili srdiečka extrémnych komiksofilov).

Kapitán Amerika – Zimný vojak dáva veľa. Okrem tradičného držania palcov, nutkania zúčastniť sa najbližšieho stretnutia anonymných profesionálnych zabijákov a veľkolepo poňatej výpravy dáva aj podnet na zamyslenie, komu sa dnes vlastne oplatí veriť. Tí tam úplne navrchu to zrejme nebudú.


Captain America: Zimný vojak (Captain America: The Winter Soldier)
Žáner: sci-fi, dobrodružný, akčný
Réžia: Anthony Russo, Joe Russo
Scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely
Výroba: USA, 2014, 136 min.
Hrajú: Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smuldersová, Emily VanCampová, Robert Redford a prinajmenšom na chvíľu strašná kopa ďalších


Vyšlo 10. apríla 2014 na Fandom SK.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio