Blog: Mám šialené mača, čo s ním?,

Uma s macikom

Nikdy predtým ste nemali mačku. Nedávno ste si zadovážili mača a ukázalo sa, že je šialené? Zúfalo vypisujete ľuďom, o ktorých si myslíte, že by vám mohli pomôcť, lebo mača je, ako vravíte, príliš agresívne a možno je besné?

V tom prípade je tento blog pre vás. A nemajte obavy. S najväčšou pravdepodobnosťou je vaše mača úplne v poriadku. Len je proste… mačka.

Nový anciáš v rodine

Zoberme si modelový príklad: Pod stromček ste dcére venovali trojmesačné mačiatko. Roztomilé, huňaté, trochu plaché ale maznavé, nazvime ho Tadeáš. Tadeáško prvé hodiny až dni strávil väčšinou skrytý pod gaučom. Keď sa trocha osmelil, nechal sa hladkať, nanášať, varovať, roztomilo sa hrajinkal s plyšovou myšou, zjedol všetko, čo ste mu dali. Proste vzorové mačiatko, presne také, o akom vaše dieťa snívalo.

Prešlo pár týždňov a zrazu, zo dňa na deň, sa Tadeáško zmenil. Začal lietať po byte, liezť po záclonách, škriabať sa po stene. Vreští od štvrtej rána, kým nedostane, čo chce. Zhadzuje veci, driape nábytok, prevracia koše na smeti, lezie do zásuviek, kradne jedlo zo stola a čo je najhoršie, začal útočiť na členov rodiny. Neprejde deň, aby ste neutŕžili nejaký škrabanec. Jeho zuby ostré ako ihla sa vám v nestráženej chvíli hocikedy zaryjú do päty. Možno dokonca skáče na vás zo skrine, proste hotový tasmánsky diabol.

Skúsili ste mu dohovoriť. Skúsili ste ho vyplieskať po zadku. Začali ste ho zatvárať za trest do kúpeľne, ale očakávaný výsledok sa nedostavil. Tadeáš je dobrý, len keď spí. Cítite nutkanie toho nevychovaného čerta vrátiť pôvodným majiteľom, v horšom prípade vyšmariť na ulicu. Čo sa s tým milým Tadeáškom stalo? Preskočilo mu?

Mačka píše, vy čítate

Kocúrik je v poriadku. Len vy ste si celkom uvedomili, čo to znamená mať mačku. Mačkovité šelmy sú mäsožravce a lovecké vlastnosti majú zakódované v génoch. Sú veľmi rýchle, obratné, zvedavé, vynaliezavé – a smrtiace. Bez týchto vlastností by v prírode neprežili. Tadeáško je evolúciou vytvorený lovec a na svoju životnú úlohu sa pripravuje prirodzeným vývojom už odmalička – a to aj v prípade, že jeho život bude zahŕňať kŕmenie z mištičky.

Aby sme pochopili, prečo sa kocúrik najprv správal tak a potom onak, musíme sa naučiť trochu čítať v mačacích signáloch. Prvé dni, keď k vám mača prišlo, zažívalo istú traumu. Zobrali ho zo známeho prostredia do cudzieho sveta. Mačky sú teritoriálne zvieratá, a vy ste Tadeáška preniesli na cudzie teritórium. Je tam cudzí a nevyzná sa tam. Aj napriek starostlivosti, ktorou ho zahŕňate, cíti svoju slabosť voči ostatným – preto je opatrný, neupozorňuje na seba. Nechá so sebou manipulovať, lebo zistil, že cesta pasívneho odporu ho na živote neohrozí a môže mu priniesť isté výhody. Pomaly skúma, mapuje nové územie, vyhodnocuje situáciu a svoje šance na prežitie. Učí sa dekódovať nové zvuky a iné dosiaľ nepoznané javy a rozdeľovať ich na príjemné, bezpečné a potenciálne nebezpečné. Je podľa vás „dobrý a milý“. Pohybovaním sa po byte všade zanecháva svoju pachovú stopu, a tak si byt, t. j. nové teritórium, vrátane vás, pomaličky prisvojuje. Jedného dňa dospeje k názoru, že už sem patrí. A začne sa správať ako doma. Doslova.

Detské hry sú prípravou na život. Aj mačence sa hrajú, a tým sa pripravujú na život lovca. Keby vášho Tadeáška nechali vyrastať s mamou a súrodencami, učil by sa na svoju mačaciu rolu s nimi. Jeho rodinou ste však teraz vy. Preto do svojich hier – do naháňačky v hustom lese, zakrádania sa v džungli, lovu divej zveri či súbojov o život – zapája vás. Šelmy majú predstavivosť a vedia predstierať. Tadeášove útoky nie sú skutočné, len fingované, aj keď vy to vnímate ináč, pretože človek nemá hustú srsť, ktorá by ho chránila pred škrabancami.

Ak sa mačiatko škriabe po stene, neznamená to, že mu šibe. Vy nie ste mačka, a preto na tej stene nevidíte mušku, slnečné prasiatko alebo pavučinku, ktorú sa Tadeáš snaží uloviť. Ak mača lezie do zásuviek a vyťahuje vám z nich spodnú bielizeň, nie je to preto, že by vám chcelo robiť napriek. Rozširuje záujem svoje teritórium, hľadá veci, ktoré by mohli byť zaujímavé. Ak do bytu prinesiete novú vec, v prvom rade príde k nej mačka, zhodnotí ju z hľadiska bezpečnosti, konzumovateľnosti, zaujímavosti a zapíše si jej obraz a umiestnenie do svojej mapy. Keď už pre nič iné, tak aspoň preto, aby do nej nenarazila, keď bude v noci korzovať po byte.

Každá mačka chovaná v byte driape nábytok. Nerobí to z roztopaše. Pazúry – presne ako ľudské nechty –, jej priebežne dorastajú a potrebuje si ich obrusovať. Súčasne si tak značí svoje teritórium a každému dáva na známosť, že sem patrí – v podstate umiestňuje svoje menovky.

Starším mačencom sa začnú vymieňať zuby z mliečnych na trvalé. Nepríjemné pocity v papuľke sa snažia prekonať obhrýzaním čohokoľvek, pričom si niekedy dávajú vskutku veľké ciele – napríklad začnú žužlať podrúčku kresla alebo tenisovú loptičku.

Samozrejme, jednou z príčin náhlej zmeny správania sa mačky môže byť choroba alebo vonkajšia príčina (napr. sused začne prerábať byt). Ak má mačka bolesti, strach, je nervózna a môže reagovať útokom alebo prílišnou nedotklivosťou. Trošku skúsenejší majiteľ ale dokáže rozoznať, čo je hra a čo je myslené vážne, najmä ak správanie zmení staršia mačka. Pri podozrení na chorobu je, samozrejme, nutné obrátiť sa na veterinára.

Ak má mača už približne sedem a viac mesiacov, za prudkou zmenou jeho správania môže byť ruja (v ojedinelých prípadoch aj skôr). Takže pokiaľ nemáte doma zvieratko nejakej vzácnej rasy určené na chov, zoberte telefón a objednajte mača na kastráciu.

Mačka číta, čo píšete vy

Prirodzene, deliť sa o teritórium s mačaťom nespočíva v podriaďovaní sa jeho potrebám. Keby bolo mača zostalo s mamou, učila by ho nielen lovu a sebaobrane, ale aj tomu, čo sa patrí a čo nie. Váš byt je prioritne vaším teritóriom a tak by to aj malo zostať. Znamená to nielen Tadeáška chrániť, ale aj vymedziť pravidlá. A tu tiež môžete naraziť na isté bariéry v komunikácii.

Mačky sú majstri v pozorovaní, napodobňovaní a vyhodnocovaní signálov. Niektoré signály si však môžu – na základe svojich fyziologických daností a skúseností –, vysvetliť mylne. Keď mača hladkáte a ono dostane chuť klbčiť sa, nepomôže, ak začnete rukou mykať alebo mača capkať. Naopak, bude to považovať za vašu výzvu k ďalšiemu športovému zápasu – z ktorého máme malú šancu vyviaznuť bez škrabancov. Treba využiť druhú ruku, mierne ťapnúť mača jedným prstom po ňufáku alebo sa proste prestať hýbať a skríknuť na mača nejaké vhodné slovko, ktoré budete v podobných prípadoch používať. Aj mačacia mama flingne svojmu faganovi alebo na neho zasyčí, ak prekročí medze slušného správania. Ak sa vám pri chôdzi mača zavesí na pätu a začne hrýzť, sadnite si na zem. Netraste nohou, nesnažte sa ho zbaviť, lebo mača to môže považovať za výučbu lovu a zakvačí sa do vás ešte horlivejšie – a ublížite jemu alebo sebe. Jednoducho ho zoberte zozadu za kožu na krku, potiahnite, prípadne voľnou rukou „poodopínajte“ zaťaté pazúriky a s patričným komentárom mača postavte nabok. Ak na ňom vidíte, že sa chystá k ďalšiemu útoku, predbehnite ho – skríknite a pohrozte mu.

Mača sa veľmi rýchlo naučí rozpoznávať vaše signály. Rýchlo zistí, čo je vám nepríjemné, čo od neho očakávate a čo podľa vás nesmie. Väčšinou to bude aj rešpektovať. Zvyšok závisí od jeho schopností, vonkajších okolností (o ktorých vy nemusíte ani tušiť), alebo od toho, či sa mu proste chce. Pretože je mačka.

Ako sa s malým bojovníkom vysporiadať

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že dospelý človek je inteligentnejší a má viac skúseností ako niekoľkomesačné mača. Poradiť si s malou šelmou by preto nemalo byť pre nikoho extra zložité. Tým skôr, že čas hrá pre nás. Každé mača totiž raz dospeje.

Dospelá mačka je tiché (pokiaľ nemáte práve vy ten ukecaný typ), pokojné (ak nevlastníte nejakú hyperaktívnu rasu), spoločenské a prítulné zviera. Samozrejme, občas môžete prichytiť aj svoju 13-ročnú dôstojnú britku, ako si naháňa vlastný chvost, keď si myslí, že sa nikto nedíva. Ale s tou neriadenou strelou, ktorou bola v útlej mladosti, sa to už nedá porovnať. Čas hrá teda pre vás.

Ak nechcete toto obdobie proste pretrpieť, je niekoľko možností. Ako bolo spomenuté vyššie, nie je ťažké mačiatko vychovať k obojstrannej spokojnosti. Ak Tadeáško pri spoločnej hre (t. j. klbčení) používa pazúriky, pomáha vyčleniť na tento účel pár pevných rukavíc. Väčšina mačiat sa časom naučí pri hre pazúriky zaťahovať. Ak je mača už príliš roztatárené, aby sa ovládalo, treba s hrou prestať.

Obľúbenou korisťou býva obyčajná šnúrka – dosť dlhá, aby mača nezadrapilo vašu ruku, keď šnúrku budete ťahať po zemi. Ak na hru nemáte čas alebo chuť, doprajte šelme hračky. Nemusia to byť drahé značkové výrobky. Účel splní aj prázdna rolka od toaletného papiera, papierové vrecko bez uší (príp. uši treba rozstrihnúť, by sa mača v zápale hry nepriškrtilo) či kartónová škatuľa. Okrem toho, že mača pri hre rozvíja svoje schopnosti, unaví sa! A o to nám šlo. Bude spať, vy si konečne oddýchnete a vaše dieťa si v pokoji urobí úlohy.

Ničenie nábytku eliminujete rozmiestnením vhodných škrabadiel. Na trhu je ich široká paleta za rôzne ceny, prípadne si nejaké môžete vyrobiť aj sami.

Ak nebudete k mačaťu v noci vstávať zakaždým, keď zamravčí, časom sa prispôsobí vášmu bežnému harmonogramu. (Pokiaľ nechávate mača spávať v izbe s vami, pri tých vytrvalejších je možné použiť aj vodnú pištoľ, ktorú môžete mať pri posteli, naslepo streknúť správnym smerom a pritom predniesť už zaužívané slovíčko zákazu.) Aj keď je mačka od prírody nočný tvor, naučí sa vstávať vtedy, keď vy. Väčšinu času, kým budete v škole či práci, prespí, a venovať sa vám bude večer, keď budete doma. Treba však rátať s tým, že polhodinka intenzívnej hry väčšinou nestačí.

Keďže mača sa dokáže vopchať kamkoľvek, kde sa mu zmestí hlava, a labka sa zmestí do ešte užšieho priestoru, spomeňte si na časy, keď vaše dieťa bolo batoľaťom. Bielizník začnete zamkýnať, káble zmotávať a na elektrické zásuvky vrátite detské poistky.

Pri výchove mačaťa je dôležitá dôslednosť. Ak si stanovíte pravidlá, dodržiavajte ich zakaždým a všetci v domácnosti. Nemôžete jeden deň nechať mača jesť z vášho taniera, lebo je to rozkošné a fotka dobre vyzerá na facebooku, a druhý deň mu to zakazovať.

Alternatívne riešenia

Ak na hry s mačaťom nemáte čas, ideálne je zadovážiť si k Tadeáškovi druhé mača podobného veku a povahy. Náklady príliš nestúpnu, zato vám pribudne voľný čas. A Tadeáško bude mať radosť. Všetky naháňačky, bitky a ostatné bláznovstvá si vaše štvornohé vražedné komando vybaví medzi sebou. Mačence sa budú venovať jeden druhému, kým budete v práci, takže si môžete dovoliť prísť domov aj trochu neskôr. Za odmenu budete mať skvelé každodenné kino a onedlho sa budete chváliť na sociálnych sieťach videami, kde sa vaše zlatíčka klbčia alebo oblizujú.

Ak ani po tom všetkom nenájdete vnútorný pokoj, vráťte radšej mača pôvodným majiteľom. Zodpovedný chovateľ či útulok vždy prevezme zviera späť, ak je vážny dôvod. Pokiaľ bol chovateľ nezodpovedný, vynasnažte sa nájsť mačaťu sami nejaký dobrý domov. A nabudúce si adoptujte radšej pokojnejšiu dospelú mačku.

Ak usúdite, že ani staršia mačka nenapĺňa vaše predstavy o tom, ako by sa malo domáce zvieratko správať, zostáva vám posledná možnosť. Z plyšu.

Z malého démona milý člen domácnosti

Staré včelie príslovie hovorí, že mačka zdravá je aj hravá. Ak teda vaše mačiatko vyvádza, môžete byť spokojní, že je zdravé a cíti sa u vás bezpečne. Po prekonaní všetkých tých mesiacov nedorozumení, skrytých nebezpečenstiev a drobných nehôd vám odmenou bude nielen priehrštie skúseností, ale láska a priateľstvo šelmy. A to, že vás bude ľúbiť a držať v úcte zviera, prírodou naprojektované tak, aby dokázalo zabiť šmahom pazúra, bude len a len vaša zásluha.

A navyše nebudete mať v byte muchy ani pavúky, o nejakej tej myši či potkanovi ani nehovoriac.


Poznámka: Uvedené videá zachytávajú našich adoptovaných kocúrov Boba, Žabka a Bucka, ktorí sa k nám dostali z rôznych smerov a s rôznymi osudmi. Žabko a Bucko sú hendikepovaní, čo vidno na ich pohyboch. Napriek tomu sú zatiaľ zdraví – a hraví.


Vyšlo na Blog SME 27. 1. 2017

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio