Voda, adamantium a popol, X-Men 3: Posledný vzdor. Réžia: Brett Ratner. 104 min. USA, 2006.

Doktorka Jean Greyová (Famke Janssen) je mŕtva. Zomrela vo chvíli, keď preukázala dosiaľ netušené schopnosti a zachránila Xavierovu hrdinskú družinu. Všetci sme videli na vlastné oči, ako jej krehké telo pochovali tony ľadových vôd jazera Alcali. A kto nevidel, bude ľutovať, pretože trojka je bez jednotky a dvojky tým, čím je pre krtka ohňová šou.

Wolverine (Hugh Jackman) sa so stratou vyrovnal, koniec-koncov, má už za sebou veľa bolestivých zážitkov a preto berie život, ako príde. Aj profesor Xavier (Patrick Stewart) vie, že nemá zmysel dlho sa trápiť nad nešťastiami, ktoré nedokážeme odvrátiť. I Storm (Halle Berry), verná kamarátka, hľadí svojimi bielymi beľmami radšej dopredu – a tak škola pre nadané deti prekvitá. Čoby nie, veď premieňacích, lietacích, ťažkotonážnych či rýchlopalných mutantov akoby Pán Gén(i)ov rozsieval priehrštiami. Iba Cyclops (James Marsden), Jeanin priateľ, sa pomaly mení na utýranú trosku. Hlasy a šepoty mu nedajú spať, aj sám si uvedomuje, že mu možno straší v majáku, ale čo ak predsa? Túžba zistiť, čo znamená milovať až za hrob, je príliš silná. Preto sa Cyclops vydáva na sever, hoci jazero Al-Khalí nie je ničím iným než plemeniskom teroru. A je mu šumafuk, že mutanti idú čeliť najväčšej hrozbe od čias, keď sa Ericovi „Magnetovi“ Lensherrovi (Ian McKellen) podarilo otvoriť bránu koncentračného tábora: Lieku.

Tentokrát ľudstvo naozaj pichlo injekčnou striekačkou do osieho hniezda. „Liek“ je totiž látka, ktorá dokáže z mutanta urobiť obyčajného človeka a zaradiť ho medzi bežných konzumentov výhod humanity. „Povinne či nepovinne?“ znie otázka verejnosti, ale v zákulisí rezonujú myšlienky, či by sa preparát nedal využiť ako zbraň. Na uliciach sa zhromažďujú davy, dvíhajú sa transparenty i rozhorčené hlasy. Rozhodne nie každý má chuť vzdať sa svojich superschopností, hoci, na druhej strane, niektorí by obetovali čokoľvek za možnosť dať svojmu milému obyčajnú pusu. Magneto má svoj vlastný plán ako naložiť s novým medikamentom a zároveň zamýšľa využiť najsilnejšiu bytosť na zemi, novozrodeného Phoenixa. A práve na Phoenixovi oddávna najviac záleží profesorovi Xavierovi i jeho tímu. Preto nezostáva nič iné, než pripraviť sa na boj, ktorý vzhľadom na účinnosť „lieku“ môže byť tým posledným.

Boj je synonymom Posledného vzdoru a jeho hlavnou dejovou líniou. Každý po svojom, za svoje, len občas všetci spoločne. Konflikt sa vŕši na konflikt a v prívale akcie sa mihnú okamihy ľudskosti či mutantskosti. Aj keď triky miestami škrípu triedou po tabuli, impozantná hra s vodou berie dych rovnako ako návrh na otáčanie mosta Apollo. Záver však prichádza príliš rýchlo. V krátkej stopáži nezvýšil priestor na ozrejmenie existencie nových vedľajších postáv a na vývoj tých hlavných. Zostáva veľa nedopovedaného, miestami akoby nám tvorcovia umožnili iba nazrieť do zoznamu kapitol, ale prečítať nás nenechali. Bez vysvetlenia sa vytratil charizmatický Nightcrawler. Nejeden divák cítil nutkanie zaskočiť do štúdia a pozbierať vystrihané kúsky. Čo pochybelo na jednej strane, vyčnieva na druhej v podobe zbytočne melodramatických gest a pästno-kovových súbojov. Aj napriek nedostatkom však človek odchádza z kina plný adrenalínu, podaktorí dokonca náhlivo schovávajú usoplené vreckovky.

Je pravda, že majster atmosféry Bryan Singer si na poste režiséra prvej a druhej časti X-menov poriadne povyskočil a nasadil latku hodne vysoko. Je takisto očividné, že Brett Ratner musel nastavenú latku podliezť, ale aspoň si o ňu dôstojne otrel režisérsky klobúk.

X-Men 3: Posledný vzdor (X-men: The Last Stand).
Réžia: Brett Ratner. Scenár: Simon Kinberg a Zak Penn. 104 min. USA, 2006.


In: Fantázia č. 36

© Alexandra Pavelková
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio