Pre Majel s láskou. Spock., Star Trek. Réžia: J. J. Abrams. USA, 2009.

Na začiatku bola temperamentná mladá žena menom Majel Barretová. Ale veci sa zvrtli a namiesto bezmennej dôstojníčky do veliteľského kresla vesmírnej lode USS Enterprise a seriálu zasadol William Shatner ako James T. Kirk. Otázku, či nechať v úlohe prvého dôstojníka pekné dievča alebo Vulkánca, vyriešil Gene Roddenberry vskutku šalamúnsky – dievča si vzal za ženu a Vulkánca pomenoval Spock.

To bola minulosť. Možno. Lebo minulostí a budúcností je toľko, koľko je šťastných náhod, bodov zlomu a rozhodnutí. Roddenberry už nie je medzi nami, dokonca ani Majel, ktorá za 30 rokov StarTreku vo všetkých jeho odnožiach nejakej postave predsa len vdýchla dušu (tak naozaj, aj tak po žensky, šušu do manželových ušú).

Rozum a cit

Ak sa vo svete, kde sa emocionálny prejav považuje za nehodný civilizovanej bytosti, narodíte s polovicou ľudských génov, máte smolu. Odmalička sa k vám správajú ako k postihnutému: deti vás šikanujú, dospelí sa na vás pozerajú s dešpektom a nedôverou. Jediní, na koho sa môžete spoľahnúť, sú vaši rodičia – dokonale logický otec a dokonale milujúca matka. Máte dve možnosti, ako sa k úlohe duševného invalida, ktorú vám prisudzujú, postaviť: buď ju prijmete, alebo nie. A mladý Spock (Zachary Quinto) je bojovník. Zaťato prebíja všetkých čiernych Petrov, ktorých si vytiahol, až kým nedokáže, že je dobrý, dokonca lepší ako tí „zdraví“.

Odmalička počúvať, že tvoj oco je národný poklad, z toho by jedného porazilo. Nechať si od plienok otĺkať o hlavu, že táto esencia statočnosti sa obetovala, aby sa zachránila posádku a aby si sa ty mohol narodiť v relatívnom pokoji záchranného člna, z toho by človeka trafil šľak. Aj trpezlivejšiemu by vzkypela krv a začal by okoliu zubami-nechtami dokazovať, že nie, ani za ten svet nebude ako jeho otec, a že darmo sa všetci na neho pozerajú tak, akoby už ním bol. Ale hovorí sa, že rodinné klenoty sú dedičné. A tak hoci z Jamesa Tiberia Kirka (Chris Pine) rastie typický produkt polepšovne s večne rozbitou držkou, krčmový bitkár a prerezávač všetkého, čo neutečie na strom, kúsoček otca z neho stále trčí. Tá túžba po diaľavách a šiesty zmysel, ktorý mu neomylne diktuje, v ktorej porcii hviezdneho guľášu je kuchárkin prsteň.

Obaja jedného dňa vstúpia do Akadémie hviezdnej flotily. Jeden preto, aby so zadosťučinením mohol verejne odmietnuť ponuku študovať na prestížnej Vulkánskej akadémii. Druhý preto, lebo jednému kapitánovi prišlo ľúto, že by sa tento skvelý genetický potenciál utopil v poháriku. Jeden s prstom v nose zvládne predpísané skúšky a zostane programovať študijné testy, na ktorých si mladí zajaci vylámu zuby. Druhý tieto sofistikované testy rozbije od základov. A tak sa zrodí nevraživosť, v Spockovom prípade (zatiaľ) veľmi dobre ukrytá.

Nero svetovládny

Na osobné invektívy však nie je čas – signál o stave núdze prichádzajúci od Vulkánu nasmeruje najbližšiu loď, USS Enterprise aj s narýchlo mobilizovanými kadetmi do víru udalostí. S pomocou prefíkaného doktora McCoya (Karl Urban) sa mladý Kirk nie celkom kóšer dostane na palubu, aby sa od tej chvíle plietol všade a do všetkého. Konečne sa na jednej lodi vezie kompletná partia z „budúcich“ dobrodružstiev – nesmierne atraktívna Uhura (Zoë Saldana), veľmi nadaná lingvistka, ktorá všetkým chlapcom okrem jedného odmieta prezradiť svoje krstné meno a to, čo k tomu prináleží. Do pozície pôvabnej humornej postavičky sa nalodí mladučký Pavel Andrejevič Čekov (Anton Jelčin/Yelchin). V boji muža proti mužovi sa zaskvie Hikaru Sulu (John Cho) i samotný kapitán Pike (Bruce Greenwood), ktorý kedysi Kirka za uši vytiahol z bahna. Cestou sa tak nejako prihodí, že naberú aj svojrázneho inžiniera Montgomeryho Scotta (Simon Pegg). A, samozrejme, je tu Spock, ten, kto za všetko môže. Družstvo je konečne pokope, aby mohlo čeliť veľkému zlu – romulánskemu veliteľovi Nerovi (Eric Bana), ktorý sem meral nebezpečnú cestu časom. Cestu za pomstou.

Kedysi v budúcnosti, keď už bol Spock (Leonard Nimoy) veľvyslancom a Romulánci našimi ak nie rovno kamarátmi, tak aspoň tolerovanými susedmi, sa stala strašná vec. Supernova. Áno, boli isté riešenia, ako zabrániť rozšafnej hviezde, aby pohltila okolité planéty, ale zlyhal tu ľudský faktor, vlastne vulkánsky. I nadobro zmizla civilizácia Romuláncov. Zostal len pološialený kapitán Nero a jeho túžba oplatiť Spockovi chybu rovnakou mincou. A história sa opakuje. Ako pred 25 rokmi, znovu jeden koráb vesmírnej flotily čelí monštruóznej lodi prešpikovanej neznámymi technológiami a rozhnevanému mužovi, ktorý jej velí. Vtedy, v minulosti, to bol George Kirk, kto počas svojej niekoľkominútovej kariéry kapitána USS Kelvin narobil Nerovi škodu a umožnil zvyšku svojich ľudí uniknúť. Aj dnes je jeden Kirk na palube, akurát že Nero je po rokoch čakania ešte nasrdenejší a odhodlaný na všetko. A tak sa nedá spoľahnúť len na smernice, krízové manuály a logiku. Občas osoží dať si jeden – druhému po papuli a tam, kde logika zlyháva, sa riadiť srdcom…

Spock k Spockovi

Ak ste pri kampani pred premietaním filmu StarTrek podľahli dojmu, že ide o príbeh predchádzajúci originálnemu seriálu Star Trek, vychutnajte si moment prekvapenia. Po duševne chudobnej Nemezis nám režisér J. J. Abrams nadelil film, po ktorom túžil každý rojko donekonečna derúci dévédéčka s kadejakými babylonmi a hlbokými vesmírmi. Tam, kde si už divák zvykol na sivú seriálovú a rýchlofilmovú rutinu, ho Abrams nakopol odpredu aj odzadu. Tak to nie, vážení, povedal, ja vám ukážem, ako sa robí vesmírna opera. A urobil ju a ukázal nám. Kruh je dokonalý; drámy jednotlivcov i celých rás sa prepletajú s bežnými potknutiami a humorom, čo solí život. V kľúčovom okamihu prezradí otec Spockovi svoje najhlbšie a najdôležitejšie tajomstvo. V tejto chvíli by sme aj my radi poznali Abramsovo sladké tajomstvo, ktoré zatiaľ naznačuje maskérkou pristarená mladica Winona Ryderová v úlohe Spockovej matky. Uvidíme. Zatiaľ nám musí stačiť to, že vesmír ponúknutý StarTrekom, je naozaj vesmírom, proti ktorému sme takíto maličkí. A je nám cťou, že ho smieme nesmelo, po troškách a za cenu mnohých strát dobývať.

A Majel? Premiéry nového filmu sa nedožila, umrela v decembri minulého roku. Škoda. Tento film s dvoma Spockmi by sa jej isto páčil.

Star Trek

Réžia: J. J. Abrams

Scenár: Roberto Orci a Alex Kurtzman

Žáner: sci-fi, space opera

Výroba: USA, 2009, 127 min.


In: Fantázia OnLine

Hodnotenie: 90 %

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio