Mikrorecenzia: The Falcon and the Winter Soldier,

Sokolík a Zimný vojačik: Spokojnosť. Rozbeh je pomalší, ale smerom k záverečným epizódam to dostávalo príjemné grády. Vážnu tému oživila štipka humoru a takej tej ľudskosti, ktorá bola vlastná všetkým. Medzi pozitíva patrí aj to, že nikto tu nebo čiernobiely, dokonca aj záporáci boli pochopiteľní – a poľutovaniahodní, čo explicitne vyjadril aj Sam Wilson. Ďalšie pozitívum je, že polsériu nesekli v tom najnapínavejšom, naopak, všetko sa pekne uzavrelo a samozrejmý cliffhanger na konci je dostatočne motivujúci na sledovanie ďalších častí.

Jedným z najsilnejších momentov bol pre mňa Samov prejav na konci. Samozrejme, našlo sa veľa pindošov, ktorí vykrikujú, že do seriálu nasilu zatiahli protirasisickú tematiku. Že realita už dávno nie je taká, ako Wilson deklaruje, že to bolo vykalkulované/na­riadené/prehna­né, a tým pádom je seriál naprd. IMHO to bolo presne tak, ako je v realite. Akonáhle sa objaví na našom dvorčeku niekto iný, automaticky ho berieme ako hrozbu či menejcenného. Či už ide navrátilcov po 5 rokoch alebo tých, čo nikam neodišli, či ide ľudí inej pleti, hovoriacich iným jazykom, či zaočkovaných, alebo nezaočkovaných, tých, čo majú VŠ, tých čo nemajú VŠ, tých, čo varia doma alebo tých, čo si objednávajú… Proste niekoho, kto sa od nás akýmkoľvek spôsobom líši, automaticky podceňujeme a myslíme si, že sme od neho lepší. Máme to v krvi. A ani to, že sme v týchto súčasných sračkách všetci na jednej lodi, nás nepoučilo, naopak.


The Falcon and the Winter Soldier
Žáner: scifi, akčný, superhrdinský
Výroba: Marvel Studios, USA, 2021
Minutáž: 47– 57 min jedna časť, zatiaľ 6 častí
Réžia: Kari Skogland
Scenár: Malcolm Spellman, Derek Kolstad, Michael Kastelein, Dalan Musson
Kamera: P. J. Dillon
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Daniel Brühl, Desmond Chiam, Miki Ishikawa, Emily VanCamp, Adepero Oduye, Carl Lumbly a ďalší.


Zdroj: IMDB.


Stretnite sa s Alexandrou Pavelkovou aj na Facebooku.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio